16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności.
Z okazji tego wyjątkowego wydarzenia, każdego roku Federacja Polskich Banków Żywności publikuje specjalny Raport zawierający statystyki oraz badania na temat marnowania żywności w Polsce. Jego celem jest zwrócenie uwagi na wciąż dużą skalę wyrzucania jedzenia oraz mobilizacja do zmiany dotychczasowych postaw.
Ponad połowa Polaków marnuje żywność w swoich domach – Banki Żywności opublikowały najnowsze badania:
56% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach, z drugiej strony 1,6 mln osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa.
W koszach lądują najczęściej pieczywo, owoce, warzywa i wędliny a ile przeciętny Polak wyrzuca jedzenia? W te dane aż trudno uwierzyć.
Statystyczny Polak wyrzuca około dziewięćdziesięciu kilogramów jedzenia rocznie.
Dlatego warto przypomnieć o inicjatywach, które mają walczyć z marnowaniem żywności i 27 października Wolontariusze z Centrum Wolontariatu MOPS Turek informowali jak walczyć z marnowaniem żywności:
- można podzielić się żywnością i przynieść do turkowskiej Jadłodzielni przy ul. Kościuszki 13 (tył budynku MDK)
- nauczyć się robić świadome zakupy i wykorzystywać tak zwane „resztki” z lodówki.
- idąc do sklepu róbmy listę zakupów
- sprawdzajmy termin przydatności do spożycia
- przygotowujmy posiłki rozsądnie
- zamrażaj jedzenie
- uczmy dzieci szacunku do jedzenia.
Bądźmy rozsądni nie wyrzucajmy pieniędzy w błoto!!