Aktualności

Światowy Dzień Żywności

Światowy Dzień Żywności

16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności.

Z okazji tego wyjątkowego wydarzenia, każdego roku Federacja Polskich Banków Żywności publikuje specjalny Raport zawierający statystyki oraz badania na temat marnowania żywności w Polsce. Jego celem jest zwrócenie uwagi na wciąż dużą skalę wyrzucania jedzenia oraz mobilizacja do zmiany dotychczasowych postaw.

Ponad połowa Polaków marnuje żywność w swoich domach – Banki Żywności opublikowały najnowsze badania:

56% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach, z drugiej strony 1,6 mln osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa.

W koszach lądują najczęściej pieczywo, owoce, warzywa i wędliny a ile przeciętny Polak wyrzuca jedzenia? W te dane aż trudno uwierzyć.

Statystyczny Polak wyrzuca około dziewięćdziesięciu kilogramów jedzenia rocznie.

Dlatego warto przypomnieć o inicjatywach, które mają walczyć z marnowaniem żywności i 27 października Wolontariusze z Centrum Wolontariatu MOPS Turek informowali jak walczyć z marnowaniem żywności:

- można podzielić się żywnością i przynieść do turkowskiej Jadłodzielni przy ul. Kościuszki 13 (tył budynku MDK)

- nauczyć się robić świadome zakupy i wykorzystywać tak zwane „resztki” z lodówki.

- idąc do sklepu róbmy listę zakupów

- sprawdzajmy termin przydatności do spożycia

- przygotowujmy posiłki rozsądnie

- zamrażaj jedzenie

- uczmy dzieci szacunku do jedzenia.

Bądźmy rozsądni nie wyrzucajmy pieniędzy w błoto!!

Galeria

Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy
Brak nazwy

Zobacz także...